Fauna-166_1000x1000

1960-1970

Snickarbältets födelse

Under mitten av 1960-talet jobbar Bengt Fyhr från Rättvik som byggnadssnickare i Stockholm. Det blir upprinnelsen till dagens Fauna. Bengt tröttnar på att det är så svårt att få med sig spik, skruv och verktyg när han jobbar. En dag köper han en bit läder och några nitar i en butik på S:t Eriksgatan i Stockholm. I hyresrummet skär han till och nitar ihop ett bälte med fickor för spik och skruv. Det blir det första Snikki-bältet. Bengts hemgjorda snickarbälte fungerar så bra att arbetskompisarna vill ha likadana, och på den vägen är det. Efter en annons i tidningen Byggnadsarbetaren är snart mamma Maria, fru Monica och flera grannar engagerade i tillverkningen av snickarbälten. Genom åren används köket, vinden, källaren och uthuset i produktionen, vartefter verksamheten expanderar. Vid köksbordet hittar Bengt och Monica på namnet, Snikki, som sedan dess är detsamma som verktygsbälten av högsta kvalitet.

historia-300x300

1970-1988

Ekonomen ser möjligheterna

I mitten av 1970-talet jobbar Rättvikspojken Hans Furn som redovisningskonsult åt Snikki-produkter AB. Nu har Bengt tröttnat igen, den här gången på allt pappersarbete och frågar om inte Hans vill bli hans affärspartner. Hans ser möjligheterna och slår till. Han ser att det krävs en dubbling av omsättningen på 300 000 kr för att Snikki ska kunna utvecklas som företag.

Det lyckas och det snabbväxande företaget Snikki flyttar snart till en lokal strax öster om Riksvägen, ett stenkast från den nuvarande fabriken. Året efter tillverkas de första ryggsäckarna, Fiskgjusen och Falken. 1988 byggs den nuvarande fastigheten och personalstyrkan växer till drygt 30 personer.

Fauna_oklart_1000x1000

1990-2008

Fristads tar över

Bengt och Hans får slita hårt när företaget växer och när Fristads vill ta över blir det affär. Köpet genomförs 1990 och de före detta ägarna stannar kvar i verksamheten. Ryggsäcksdelen knoppas av till deras nybildade företag Fauna i Rättvik AB, som är grunden till dagens Fauna. 2002 säljer Fristads tillbaka produktion och produktutveckling till Fauna, men behåller varumärket Snikki i sin portfölj.

Fauna-32_1000x1000

2009-2012

Fauna riktar fokus mot friluftsliv

Vid en ålder av 67 år vill Bengt trappa ner. Året är 2009 och Bengt enas med Hans om att det är dags att lämna över till nya ägare. En konstellation av åtta ägare med Håkan Svanberg som största ägare tar över mitt i den värsta lågkonjunkturen på länge. Ambitionen är att driva Fauna vidare i Rättvik och att marknadsföra och förädla de högklassiga outdoor-produkterna med fokus på jakt, fiske och hundsport samt utveckla verksamheten inom industrisömnad. Hans och Bengt jobbar nu sida vid sida med de nya ägarna för att Fauna även i fortsättningen ska var starkt lokalt förankrat och ha resurser att möta framtidens ständigt förändrade krav.

Fauna-86_1000x1000

2013-

Fokus på industrisömnad och produktutveckling

Under 2013 säljer Fauna hela sitt sortiment inom jakt och friluftsliv till det norska företaget Vario Sport, som fortsätter att producera och marknadsföra produkterna under varumärket Fauna Outdoor. Det gamla Fauna i Rättvik AB övergår till att bli ett icke-publikt varumärke med fokus på industrisömnad samt produktutveckling och tillverkning av ergonomiska bärsystem.

Under året lanseras varumärket Wörks där vi utgått från specifika behov hos personal inom bland annat fastighetsskötsel och städ. Wörks ger även möjlighet att erbjuda Private Label genom att anpassa produkterna efter kundernas unika behov eller varumärkets profil.

Fauna är nu underleverantör till flera stora varumärken inom arbetskläder och utrustning för industri och hantverk. Genom att renodla sitt erbjudande kan Fauna ta en tydligare position på marknaden. Att vara Sveriges ledande företag inom industrisömnad med expertkunskap inom ergonomi och bärteknik. Vi erbjuder marknaden produkter med hög kvalitet, utmärkt ergonomi och funktion. Helt enkelt sömnad som bär.